Carpstyl sklep internetowy dla karpiarzy,
Menu
Strona główna

Tajemnice ziaren zanętowych!?

Jako początkujący karpiarz czytałem wiele poradników dotyczących obróbki ziaren do łowienia. Większość przedstawiała powielane informacje o długości moczenia, gotowania. Wiedza przekazana poniżej jest kompleksowa i w schludny sposób przedstawia bardzo dużo ważnych informacji. Myślę, że jest to artykuł, który pomoże nie tylko początkującym!
Pamiętajcie Pasją to nie rutyna!!!
#pasjatonierutyna

Jak Nicka: Przygotuj cząsteczki - gotuj - przechowuj

  

Drobinki są bardzo chwytliwą przynętą na karpie - odpowiednio przygotowane!

Jeśli ziarna zostaną odpowiednio przygotowane, karp nie będzie w stanie się im oprzeć ...

JAK - odpowiednio przygotować, ugotować i przechowywać 

„Ziarna są doskonałym uzupełnieniem kulek proteinowych i nieodłącznym elementem moich karpiowych połowów. Wielu twierdzi, że cząsteczki nie mogą być selektywne ani atrakcyjne. Z pewnością tak nie jest.
Dzięki odpowiedniemu preparatowi i chwytliwym dodatkom możesz sprawić, że Twoje partykuły będą idealne na Twojej następnej sesji.
W dalszej
 części podam wskazówki, jak prawidłowo ugotować tanią alternatywę dla kulek proteinowych i jak najlepiej z nich korzystać. Ten artykuł dotyczy moich czterech ulubionych ziaren.

Tak wygląda bardzo chwytliwa, bardzo atrakcyjna mieszanka drobinek na karpia.  Można rozpocząć karmienie (i łapanie) ...

Świetnie przygotowane i bardzo atrakcyjne - tak powinny wyglądać Twoje partykuły!

Podstawy: przegląd najważniejszych ziaren

  • kukurydza
    • Karpie uwielbiają małe żółte granulki. Kukurydza jest bardzo atrakcyjna wizualnie.
    • Ma tendencję do pękania podczas długiego gotowania.
    • Przechytrzyłem nimi mojego pierwszego  karpia.
    • Leszcz uwielbia także kukurydzę. Należy stosować ostrożnie w jeziorach z dużym, dominującym leszczem.
    • Doskonale nadaje się do założenia stanowiska żywienia lub do tzw. „Żywienia podtrzymującego”.

Kukurydza - klasyk wśród przynęt karpiowych.  Dzięki dodatkowej porcji atraktantów i atraktorów jest idealnym dodatkiem do kulek.

Kukurydza jest bardzo atrakcyjna wizualnie ze względu na swój kolor. Karpie po prostu uwielbiają małe, rzucające się w oczy ziarna.

  • pszenica
    • Został nieco zapomniana i jest używana tylko przez kilku wędkarzy karpiowych.
    • Suche ziarno chłonie atraktory jak gąbka.
    • Pęknie po długim czasie gotowania.
    • Gotowana, sfermentowana i w połączeniu z dodatkami jest bardzo atrakcyjna.
    • Ryby również lubią jeść pszenicę i przy dobrych warunkach prawie nie da się jej przekarmić
    • Fermentowana w połączeniu z Yeast X'tract to moja „tajna broń” do rozpoczęcia żerowania w obszarach nęcenia lub zwabienia ostrożnych ryb z powrotem na ten obszar.

Pszenica - rzadko używana cząstka w połowach karpi.  Jednak dzięki odpowiednim atraktantom staje się chwytliwą tajną bronią dla trudnych ryb.

Pszenica została niesłusznie zapomniana przez wielu wędkarzy karpiowych. Staje się bardziej atrakcyjna jeśli pozwolisz jej fermentować z atraktantami i atraktorami ...

  • konopie
    • Nasiona konopi to małe, tłuste, czarne kulki, które wprowadzają karpie w szał i pobudzają ich apetyt
    • Dbają o to, by karp długo przebywał w żerowisku i intensywnie szukał pożywienia.
    • Konopie powinny zawsze gotować się lub pęcznieć, aż będzie można zobaczyć białe kiełki.
    • Można ją łatwo łączyć z ostrym płynem, takim jak Green Mamba Liquid z ostrą cytrusową nutą i wieloma małymi cząsteczkami.
    • Lubię używać konopi podczas łowienia z bardzo wyraźnym pop-upem.

Konopie - klasyk wśród surowych wędkarzy.  Małe nasiona mają również bardzo atrakcyjny wpływ na karpia.

Małe, czarne, tłuste nasiona konopi - zapewniają zajęcie rybom przez kilka godzin w terenie. Rzucający się w oczy pop up zwykle szybko powoduje branie.

Nawet ten piękny Schuppi nie mógł się oprzeć moim cząsteczkom!


  • Orzechy tygrysie
    • Są jednymi z najbardziej selektywnych partykuł.
    • Karpie uwielbiają małe, słodkie orzechy.
    • Orzechy tygrysie doskonale nadają się do selektywnego karmienia, a także mogą być używane jako przynęty odporne na raka i inne gatunki ryb podczas łowienia.
    • Ugotowane i dobrze przechowywane przez bardzo długi czas (do roku).
    • Orzechy można bardzo dobrze wzbogacić dodatkami, takimi jak kompleks betainowy lub ekstrakt drożdżowy .
    • Orzechy tygrysie doskonale komponują się ze słodkim płynem na bazie mleka, takim jak Tonka Liquid z orzechowo-waniliową nutą.

Orzechy tygrysie są bardzo selektywną przynętą na karpie - suche orzechy bardzo dobrze wchłaniają atraktanty i atraktory, gdy są spęcznione.

Selektywne, słodkie i smaczne - orzechy tygrysie mają pierwszeństwo wśród przynęt cząsteczkowych.

Prawie zawsze łowię tygrysa na jedną z moich wędek ...

Mają też trwałe miejsce na moich włosach - prawie zawsze łowię z orzechem tygrysim.

Właściwe przygotowanie: tego potrzebujesz

Aby prawidłowo ugotować ziarna, będziesz potrzebować:

  • duży rondel
  • woda (kranowa) - można też użyć wody z jeziora, ale nie widzę w tym żadnej korzyści
  • chochla lub duża łyżka do sporadycznego mieszania
  • wodoszczelne i hermetycznie zamykane wiadra do dalszego przechowywania
  • wybrana ziarna

  • Wymienione cząstki nie muszą pęcznieć przed gotowaniem. Jednak wcześniejsze pęcznienie cząstek w wodzie w temperaturze pokojowej przed gotowaniem zapobiega pękaniu pojedynczych ziaren. Dla mnie pęknięte ziarna są tego częścią i oferują rybom atrakcyjną odmianę. Dlatego czasami nawet celowo prowokuję pękanie, gotując przez długi czas w wysokich temperaturach.

    Pszenica szczególnie dobrze wchłania dodatkowe atraktanty - karpie po prostu uwielbiają małe, atrakcyjne ziarna.

    Ziarna pszenicy, które zostały poddane działaniu drożdży i rozłupane, są bardzo atrakcyjne, ponieważ są miękkie i uwalniają do wody wiele substancji (wabiących).

    Gotowanie zapewnia, że ​​olejki eteryczne, białka i witaminy ze zboża są dostępne w wodzie. Ponadto ciepło rozkłada białka na aminokwasy, a długie łańcuchy węglowodanów na cukier, dzięki czemu karpie szybciej i łatwiej je dostrzegają i trawią. Mówiąc prościej, skrobia zamienia się w cukier, a białka są w określony sposób wstępnie trawione. Proces ten jest kontynuowany podczas kolejnej fermentacji. Gotowanie to szybki start do późniejszej fermentacji.

    Kultury bakterii i drożdży, które podczas fermentacji dodatkowo rozpuszczają białka na części składowe, wykorzystują uwolniony cukier jako źródło energii. Dodanie dodatkowego cukru przyspieszy i wzmocni ten proces. Jednak cukier stołowy nie przyciąga karpia. Znacznie lepiej nadają się do tego substancje słodzące, takie jak Natural Sweet lub Honey Dew .
    Fermentacja wytwarza alkohol i dwutlenek węgla. Gdy w naparze jest za dużo alkoholu, bakterie giną i proces zostaje przerwany.

    Konopie - jedne z najczęściej stosowanych i najłatwiejszych w przygotowaniu cząstek dla karpia.

    Konopie zawsze gotować lub moczyć, aż będą widoczne białe kiełki.

    Gotowanie - krok po kroku:

  • Dodaj około połowy wybranych cząstek do garnka. Nie należy dodawać więcej, ponieważ cząsteczki wchłoną dużo wody i znacznie się rozszerzą.
  • Napełnij garnek wodą, tak aby zakryła ziarna.
  • Podgrzej w rondlu, aż się zagotuje.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-20 minut, w zależności od preferencji i rodzaju cząstek. Dłuższe czasy gotowania powodują pękanie ziaren i przyspieszają dalszy proces fermentacji.
  • Jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wodę, gdy cząsteczki nie są już przykryte.
  • Aby uniknąć przypalenia, regularnie mieszaj. Nie należy już używać przypalonych cząstek.
  • Pozwól cząsteczkom ostygnąć w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Orzechy tygrysie czasami całkowicie puchną po 48 godzinach. Zwłaszcza jeśli były ugotowane tylko przez chwilę.
  • Ziarna należy następnie sfermentować do żądanego efektu. Z reguły, w zależności od temperatury otoczenia i rodzaju cząstek, 3-10 dni po ugotowaniu. W tym czasie orzeszki tygrysie tworzą stały śluz bakteryjny, który jednak ponownie upłynnia się, gdy jest przechowywany przez dłuższy czas. Szlam może (a nawet powinien!) być podawany razem z orzechami.
  • Tak wyglądają spuchnięte, ugotowane i gotowe do użycia orzechy tygrysie - karpie już czekają.

    Orzechy tygrysie są gotowe do użycia, gdy wcześniej pomarszczone orzechy są całkowicie napęczniałe i nie mają prawie żadnych zmarszczek.

    Przechowywanie i okres trwałości

    Kiedy robię większe ilości i chcę dłużej przechowywać, gotuję każdą odmianę indywidualnie. Robię to, ponieważ każdy typ cząsteczki zachowuje się zupełnie inaczej pod względem trwałości. Ponadto zauważyłem, że zmieszane ziarna szybciej się psują. Dotyczy to zwłaszcza dobrze znanej „karmy dla gołębi”. W tym miejscu groszek i orzechy szybciej ciemnieją i zepsują się. To kolejny powód, dla którego trzymam się czterech powyższych cząstek.

    Dzięki fermentacji enzymy mogą uczynić cząsteczki jeszcze bardziej atrakcyjnymi i bardziej chwytliwymi.

    Napar z cząstek pszenicy po fermentacji przez 10 dni. Dzięki dodatkowi drożdży i hermetycznym przechowywaniu nie ma pleśni.
    Napar ten bardzo przypomina piwo i jest bardzo atrakcyjny ze względu na aktywne enzymy.

    Jeszcze kilka wskazówek i podpowiedzi:

  • Gdy cząstki zostaną ugotowane i sfermentowane do odpowiedniego stopnia, należy je przechowywać w hermetycznych wiaderkach.
  • Zawsze całkowicie pokrywaj cząstki wodą. Nie powinny mieć kontaktu z powietrzem.
  • Pszenica i kukurydza bardzo szybko kwaśnieją, a potem brzydko śmierdzą. Miałem bardzo dobre doświadczenia z tymi kwaśnymi, pachnącymi kwasem masłowym cząstkami. W ciągu miesiąca zużywam pszenicę i kukurydzę.
  • Konopie nie wytrzymują zbyt długo w wodzie. Zwykle zaczynam używać konopi w ciągu jednego do dwóch tygodni od rozpoczęcia. Kiedy konopie zaczynają śmierdzieć, tracą swój wyraźny urok.
  • Dodanie odrobiny cukru i drożdży po ugotowaniu wspomaga fermentację i przedłuża trwałość. W ten sposób cząstki w powstałym naparze alkoholowym można przechowywać przez co najmniej rok.
  • Partykuły, które nie są przechowywane w stanie zamrożonym, nadal fermentują. Upewnij się, że pojemnik nie pęknie z powodu generowanego dwutlenku węgla i przewietrz go w razie potrzeby.
  • Wstępnie przefermentowane ziarna można zamrozić i po zamrożeniu można je przechowywać prawie w nieskończoność. Po rozmrożeniu są tak samo atrakcyjne, jak po zamrożeniu.
  • Cienka warstwa białej pleśni na powierzchni wody nie jest zła i można ją po prostu zetrzeć.
  • Jeśli cząsteczki ciemnieją lub jeśli na wodzie pojawi się ciemna, włochata lub niebiesko-zielona pleśń, nie należy ich już używać.
  • Gotowa mieszanka drobinek - spuchnięta, ugotowana i gotowa do użycia.  Dzięki dodatkowym atraktorom i atraktantom możesz uzyskać trochę więcej z wyłapywanych cząstek ...

    Zmieszane cząstki należy szybko podawać. Tutaj możesz zobaczyć mój „imprezowy mix”.
    Używam tego do „oczyszczenia” żerowiska i zwrócenia uwagi jak największej liczby ryb na to miejsce.
    Potem karmię już tylko kulkami proteinowymi i selektywnymi drobinkami.

    Cząsteczki używam przez cały rok - to piękne lustro świadczy o ich atrakcyjności i chwytliwości.

    Jeśli cząstki są odpowiednio przygotowane, można nimi łowić karpie przez cały rok.

    Przejdź do panelu Kreator
    Akceptuję
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.